Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen & Integriteit


Van ongewenst naar gewenst gedrag binnen jouw organisatie

Wat is ongewenst gedrag?

Ongewenst gedrag is een verzamelnaam voor ongewenste gedragingen als agressie/geweld, pesten, discriminatie en (seksuele) intimidatie. Samen vormen deze een belangrijke bron van werkstress en oorzaak voor verzuim. Maar liefst een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door deze vorm van stress.

Slimme werkgevers pakken ongewenst gedrag aan en stimuleren gewenst gedrag. Zo wordt een prettige(r) werksfeer gecreëerd, samen met een grotere medewerkerstevredenheid/welbevinden van de medewerkers, hogere productiviteit en een optimale dienstverlening. 

Hoe stimuleer je gewenst gedrag?

Door een visie en beleid te formuleren, maar ook door deze visie uit te spreken, te delen en uit te dragen. Door het adviseren, voorlichten en trainen van leidinggevenden en risicogroepen. Belangrijk is om onmiddellijk actie te ondernemen als grenzen worden overschreden zodat de geformuleerde visie en het beleid ter voorkoming van ongewenst gedrag ook daadwerkelijk wordt nageleefd. Het aanstellen en de rol van een vertrouwenspersoon in het geval een medewerker te maken krijgt met ongewenst of grensoverschrijdend gedrag, met intimidatie, discriminatie of pestgedrag is van wezenlijk belang om te voorkomen dat beleid een papieren tijger blijkt.

Integriteit en de rol van de vertrouwenspersoon

Medewerkers kunnen bij de vertrouwenspersoon integriteit terecht voor het veilig melden van een vermoeden van een onregelmatigheid, een (zakelijke) integriteitsschending of een (maatschappelijke) misstand. Het gaat om zaken die schade doen aan de organisatie of de maatschappij.

Voorbeelden van onregelmatigheid (niet-integer gedrag):

  • Printerpapier mee naar huis nemen
  • Ongewenste nevenwerkzaamheden

Voorbeelden van integriteitsschendingen:

  • Diefstal
  • Fraude
  • Corruptie
  • Machtsmisbruik

 

Vier hoofdtaken van de vertrouwenspersoon

  • Opvang en begeleiding van medewerkers bij ongewenste omgangsvormen;
  • Analyseren van voorvallen adviseren hierover en doorverwijzing naar professionele hulpverleners;
  • Voorlichting en informeren van medewerkers over de werkwijze van de vertrouwenspersoon;
  • Advies geven aan management over voorkomen van ongewenst gedrag.

Waarom een externe vertrouwenspersoon? 

Hoewel er nog geen wettelijke verplichting is voor organisaties om een vertrouwenspersoon aan te stellen, is het wel aan te raden dit te doen. Werkgevers zijn wel verplicht te zorgen voor een PSA-beleid d.w.z. een beleid om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen. Ongewenst gedrag als pesten en (seksuele) intimidatie vallen onder deze PSA. Een werkgever die dit beleid serieus vorm wil geven, doet er goed aan een vertrouwenspersoon aan te stellen. Een externe vertrouwenspersoon heeft een aantal voordelen ten opzichte van een interne vertrouwenspersoon. 

  • De persoon heeft direct een onafhankelijke positie in de organisatie en heeft daardoor makkelijker een objectieve houding.
  • Er is meer afstand naar de organisatie, waardoor medewerkers eerder naar de vertrouwenspersoon toestappen.
  • De vertrouwenspersoon heeft ruime ervaring en is wellicht ook bekend met andere rollen, zoals mediator, coach etc.
  • Bij afwezigheid kan er eenvoudiger voor een vervanger worden gezorgd.
  • Geen kosten voor opleiding en bijscholing.
  • Flexibele inzet; abonnement en/of 'uurtje factuurtje'.

Wat heb ik te bieden als externe VP?

Naast de opleiding en de reguliere bij- en nascholing en intervisie waar ik als gecertificeerd vertrouwenspersoon aan moet voldoen, heb ik 'net dat beetje meer' te bieden. Ik ben afgestudeerd als psycholoog (drs.) in de richting Arbeid & Organisatie. Voor mijn afstudeerscriptie heb ik mij verdiept in het onderwerk 'Pesten op het werk'. Daarnaast heb ik een universitaire studie, vrije master "Recht, Arbeid & Organisatie" gevolgd en heb ik veel ervaring op het gebied van arbeidsrecht, sociale zekerheid, ontslagrecht e.d. Ervaring die ik sinds 2010 heb opgedaan in functies binnen de vakbond als juridisch medewerker en vakbondsbestuurder. Ook mooi meegenomen! 

Op het gebied van gespreksvoering, (verbindende) communicatie, coaching e.d. heb ik ruime kennis en ervaring. Kennis die steeds verder wordt uitgebreid en aangescherpt. 

Een vertrouwenspersoon kan te maken krijgen met zeer heftige kwesties. De rol van een vertrouwenspersoon moet niet worden onderschat. Daarom is het van belang dat organisaties een weloverwogen keuze maken bij het aanstellen van een vertrouwenspersoon.

Certificering

Ik ben gecertificeerd vertrouwenspersoon. Daarmee voldoe ik aan de voor een vertrouwenspersoon gestelde beroepseisen en is kwaliteit gewaarborgd.
Voor meer informatie:   https://www.lvvv.nl/certificering